Isprobali smo jedan od najpovoljnijih laptopa

Jeftini laptopi su nešto s čim, zahvaljujući svojim studentskim danima, susjedima i rodbini (kojima sam nebrojeno puta reinstalirao OS), itekako imam iskustva. I tu je stvar uvijek bila ista kao kod telefona. Najjeftinija kategorija doslovno služi da pokrije one najosnovnije potrebe – uredski poslovi (Office), surfanje internetom i gledanje videa. Mnogi na zapadu danas za to koriste jeftine Chrome OS uređaje, no mi ovdje još uvijek preferiramo Windowse. Jedan takav povoljni Windows uređaj je Prestigio Smartbook 141 C6, koji smo na test dobili od kompanije Asbis d.o.o. i kojeg sam imao priliku koristiti zadnja dva tjedna. Cijena od cca 325 EURA smješta ga u najjeftiniju kategoriju laptopa, pa idemo pogledati što za te novce može ponuditi.

Prvo moram pohvaliti pakovanje koje je, pogotovo u usporedbi sa svijetom telefona, prilično bogato. U kutiji dobijete upute, punjač, zaštitnu futrolu, krpicu za brisanje ekrana, rezervne vijke za 2.5” slot i jedan nastavak za zaštitu web kamere (ili zaštitu privatnosti, kako god vam je draže).

Sam dizajn je tipičan za ovu klasu. To prije svega znači u potpunosti plastična izrada i minimalistički dizajn (koji mi se iskreno sviđa). Plastika se ugiba na jači pritisak, no ne ostavlja dojam kao da će se lako slomiti. Tipkovnica pak ima dvije vrlo pozitivne i jednu lošu stranu. Loša je da nema naših znakova i slova. Tu su naravno kada tipkate, ali nisu otisnuti na tipkovnici. Pozitivne strane su pozadinsko osvjetljenje tipkovnice i dobar osjećaj tipkanja.

Obje stvari su rijetka pojava u ovoj klasi (barem među onim laptopima što sam ja probao) i ne znam što me više iznenadilo. Tipke imaju lijep hod, nisu “spužvaste” i generalno sam uživao pisajući skripte i članke na ovom laptopu. Štoviše, ovaj tekst koji upravo čitate pisan je na njemu. Touchpad je pristojne veličine i lijepo reagira na dodir. Naravno podržane su sve multitouch geste kao zumiranje s dva prsta, scrollanje s dva prsta, minimiziranje prozora povlačenjem tri prsta prema dolje itd. Zbog dobre detekcije dodira nisam imao nikakvih problema s gestama. Prestigio je uspio napraviti da laptop izgleda vizualno tanko, a i težina je relativno laganih 1.3 kg tako da vas neće mnogo umarati dok ga nosite u ruksaku.

Ne nedostaje ni ulaza. Tu su USB 2.0, USB 3.0, USB-C, HDMI, 3.5mm ulaz za slušalice i microSD slot. MicroSD može poslužiti za širenje memorije no, ukoliko vam to ne odgovara, na donjoj strani laptopa može se doći do slota za 2.5” disk. Do njega je jako lako doći i samo je potrebno odviti tri križasta vijka. Tu možete staviti ili hard disk ili SATA SSD. Ako vam ugrađena eMMC memorija nije dovoljno brza, super je znati da ima opcija za SSD.

Moguće je ugraditi i jedan dodatni 2.5″ drive

Ekran je dijagonale 14.1” i očekivano radi se o TN matrici koja blago gubi svjetlinu dok se gleda sa strane. Rezolucija je 1366 x 768 i, ako mene pitate, to je idealno za ovakve laptope sa slabim hardverom. Znam da se mnogi tu neće složiti, jer mnogi nude FullHD u ovoj klasi, no još nisam vidio jeftinog laptopa koji se ne muči s tom rezolucijom (u smislu svakodnevne brzine u radu). Tako da je po meni ovo dobar kompromis. Prikaz boja je čisto OK, s blago blijedim bojama, ali svejedno izgleda vrlo solidno za ovu cijenu. Maksimalna svjetlina je pak dovoljna za ugodno tipkanje u zatvorenim prostorima ili u debljem hladu, no zaboravite na to da ćete ga koristiti na direktnom suncu.

Hardversku osnovu čini AMD A4-9120e procesor u kombinaciji s 4 GB RAM-a i 128 GB eMMC interne memorije. Ovaj AMD-ov procesor često imamo priliku vidjeti u ovom povoljnim uređajima. Sama činjenica da se radi o dvojezgrenom procesoru s maksimalnim taktom od 2.2 GHz (i s 1MB L2 cachea) vam manje više sve govori. Dovoljan je za ove osnovne zadatke i to je manje više to. Ako dolazite s nekog snažnijeg procesora sigurno ćete osjetiti razliku npr. pri učitavanju kompleksnijih web stranica, ili kada Windows u pozadini radi update (što mu uzme gotovo sve resurse), no jednom kada se naviknete brzina je sasvim OK. Naravno dok god ne radite previše stvari odjednom.

Tijekom ova dva tjedna ja sam se nekako navikao da imam 3-4 otvorena taba u chromeu, word ili excel u pozadini, i tako je sasvim uredno radio. Tek vraćanjem na neke kompleksnije web stranice prvo se na trenutak (na nekih pola sekunde) prvo prikaže prazna stranica pa se onda “popuni”. AMD A4-9120e dolazi s Radeon R3 GPU-om i valjda ne treba govoriti da ovo nije laptop za igranje. Neki maksimalni doseg mu je Fallout New Vegas koji sam probao, i koje je podnošljivo radio na nativnoj rezoluciji i na najnižim detaljima. U slučaju da ne znate za tu igru, radi se o naslovu iz 2010. godine koji ni za svoje vrijeme nije bio nešto pretjerano zahtjevan. Znači zaboravite na bilo kakav moderni gaming.

Crystal Mark Cinebench R23 Benchmark testovi otklanjaju svaku sumnju da se radi o najpovoljnijoj kategoriji laptopa

Baterija ima kapacitet od 4800 mAh. Prestigio tvrdi da je to dovoljno za šest sati gledanja videa s isključenim WiFi i svjetlinom na 50%. Nisam to provjeravao, nego sam ga testirao u realnijim uvjetima. Tako sam laptop stavio na otprilike 75% svjetline (svjetlina koju sam osobno najviše koristio u zatvorenim prostorima), zvuk na 50% i pustio Youtube video preko cijelog ekrana (s uključenim WiFi naravno). Nakon točno 4 sata i 15 minuta baterija je došla do 1% i morao sam ga staviti na punjač. U nekom realnom radu, što se u mom slučaju većinom sastojalo od korištenja Google Chromea i povremeno Microsoft Officea, izvlačio bih od 3:30h do 4h korištenja – ovisno o tome na koliko sam kompleksnim stranicama bio i koliku sam svjetlinu koristio. Isporučuje se 30W punjačem kojem treba otprilike 3 sata da bi napunio bateriju.

Od drugih zanimljivih detalja vrijedi još istaknuti prednju 0.3 MP kameru, a tu vam megapikseli govore sve što trebate znati. Pored toga ima i dosta velik crop (zoom) pa treba biti dosta daleko od laptopa (dužina ispružene ruke) da cijela glava bude u kadru. Ili ja možda imam veliku glavu? 🙂

Primjer slike s prednje 0.3 MP kamere

Dva zvučnika se nalaze s donje strane laptopa, bliže prednjem dijelu, te im primjetno nedostaje dubljih tonova, a i glasnoća je osrednja. Moglo bi se reći – tipični laptop zvučnici. Od bežičnih standarda tu su WiFi i Bluetooth 4.2. WiFi ima solidan signal, ali viđao sam i bolje. S Bluetooth pak nisam imao nikakvih problema. Koristio sam Bluetooth zvučnike i bluetooth slušalice po više sati i niti jednom nije bilo problema s prekidanjem veze.

Pohvalno je što Prestigio Smartbook 141 C6 dolazi s predinstaliranim i licenciranim Windowsom 10 Pro. Većina proizvođača u ovoj kategoriji reže troškove tako što isporuče laptop s FreeDOS-om. Ako želite da vam laptop radi odmah “iz kutije” ovo je bez sumnje mnogo bolje rješenje. Tu je i predinstalirani Microsoft Office u probnoj verziji, a od bloatwarea tu je samo tzv. Office Suite uredski paket koji se lako ukloni. Pohvalno za Prestigio što laptop nisu opteretili raznim nepotrebnim “utility programima”.

I naravno ne treba zaboraviti garanciju. Ovisno o tome gdje kupujete možete dobiti jednu ili dvije godine garancije, što je velika prednost ovih jeftinih laptopa u odnosu na brojne popularne polovne laptope.

Za cijenu od cca 325 EURA Prestigio Smartbook 141 C6 radi točno ono za što je namijenjen. A kada se uzme u obzir to što ima dobru tipkovnicu (s pozadinskim osvjetljenjem), predinstaliran Windows 10 Pro i bogato pakovanje, cijela ponuda djeluje još atraktivnije. Naravno već za 100 EURA više možete dobiti mnogo ozbiljnije laptope s mnogo ozbiljnijim hardverom, i to će uvijek biti moja preporuka, ali mnogima to nije zanemariva razlika u cijeni. Upravo zbog toga, ako tražite najpovoljnije moguće, Prestigio Smartbook 141 C6 djeluje vrlo zanimljiva opcija i definitivno ga uzmite u obzir prilikom kupovine. Samo budite svjesni ograničenja koja dolaze s najpovoljnijom kategorijom laptopa.

Preuzeto sa: https://www.bajtbox.com/isprobali-smo-jedan-od-najpovoljnijih-laptopa-prestigio-smartbook-141-c6/

administrator