EU prijeti TikToku sankcijama zbog ‘sadržaja opasnog po život’

Dužnosnici Evropske unije su društvenoj mreži TikTok zaprijetili dalekosežnim sankcijama jer dopušta širenje štetnog sadržaja.

Evropska komisija je upozorila izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa da se kompanija odmah mora početi pridržavati pravila Unije ili će se suočiti sa sankcijama, prenosi Hina.

 

“Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi pristupiti štetnom, a nekada čak i po život opasnom sadržaju”, rekao je povjerenik Komisije Thiery Breton nakon razgovora s Chewom.

Dodao je da je zabrinut i zbog navoda da se špijunira novinare i da se lični podaci šalju izvan Evrope.

Niz problema

TikTok se suočio s nizom problema tokom svog brzog uspona do konkurentskih društvenih platformi  vlasništvu kompanije Meta i YouTubea, uglavnom vezanih uz sigurnost i dobrobit svojih mnogobrojnih maloljetnih korisnika.

Internetska platforma TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, dugo je predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Također, postoji bojazan da bi kineska država mogla imati pristup podacima na TikToku, što platforma poriče.

“Nećemo oklijevati uvesti sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost”, dodao je Breton, podsjetivši na evropski Akt o digitalnim uslugama, koji će velike platforme držati odgovornima za kršenje pravila od 1. septembra ove godine.

Novi zakon EU-a također dopušta zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju opetovanog ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu sigurnost.

ALJEZZERA
administrator

Leave A Comment